jezici

Obnova

Kratka "duhovna obnova"

Gospodin upućuje Zakeju riječi: "Danas mi je proboraviti u tvojoj kući" (Lk 19,5). Zakej je, kao što znamo, vrhovni carinik, upravitelj, odnosno svojevrstan menadžer, i kao takav je slika svakog poslovnog čovjeka sa znatnijom odgovornošću. Ono što si svaka takva osoba prvo mora posvijestiti jest činjenica da se kroz njezin rad, kroz sve njezine postupke, želi očitovati Božja volja. To je ono što Krist od njega ili nje očekuje: On želi "boraviti" u kući čiji je nacrt i realizaciju tog nacrta povjerio njemu ili njoj, kršćanskome poduzetniku ili poduzetnici.

Ovima je dakle povjeren ozbiljan zadatak, čije izvršenje podrazumijeva ponajprije brigu za one koji konkretno realiziraju plan gradnje u svojim višestrukim djelatnostima (radnici, suradnici, osoblje itd.), ali i brigu za "materijal" od koje se kuća gradi (projekt čije izvršenje zahtijeva preveliko ekološko zagađenje, na primjer, ili suviše korjenitu promjenu prirodnog ili društvenog okoliša, ne smije biti razmatran čak i ako je "dopušten" od administrativnih struktura i "legalan").

Obnova

Zapitajmo se

  1. Je li moj odnos prema cjelini moga radnog okruženja u skladu s načelima kršćanske etike? (Je li u mojim odnosima s drugima, osobito onima na nižoj ekonomskog i socijalnoj poziciji od moje, prisutan Bog?)
  2. Postoji li u mome cjelokupnom poslovnom djelovanju volja za uspostavljanjem stabilnih odnosa i suradnji, nastojim li aktivno oko rješavanja sukoba unutar moje organizacije, brinem li se doista oko toga da kuća nad kojom mi je povjerena uprava bude dom otvoren za sve ljude dobre volje? (Kako bi Bog mogao u njoj prebivati, a ne samo ući i izići)?
  3. Postoji li u mome cjelokupnu poslovnom djelovanju činjenica osobne angažiranosti, ili samo "odrađujem" svoje dužnosti i slijedim utvrđene obrasce djelovanja, pa i kad oni možda uključuju kakvu nepravdu zažmirim na jedno oko… (Može li Bog prebivati kod mene, u osobnom susretanju i kreativnoj suradnji)?